Представяне на брой 5 на Списание за танц

В навечерието на Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година на 29 април, вече по традиция излиза и новият брой на единственото българско печатно издание, посветено на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура – „Списание за танц“. Първата възможност за всички читатели и изкушени от танца практици и зрители да разгърнат 120-те красиви страници на брой 5 и да се потопят в полифонията от танцови измерения, за които броят разказва, е на 27 април от 18:00 часа в бар „Шрьодингер“, където ще се състои премиерата на изданието. След това броят може да бъде закупен онлайн и от физически обекти в цялата страна.
Водеща тема на новия брой на „Списание за танц“ е „Телата на танца“. По повод избора и подхода към нея, главната редакторка на списанието, Ангелина Георгиева, споделя: „В своя ход във времето танцовото изкуство винаги е усвоявало, преработвало, но и създавало различни концепции и разбирания за тялото. Днес то премахва всякакви прегради в експериментите с това какво могат да правят телата на сцената. Активира политическия потенциал на тялото като средство за овластяване на различни общности и за дестабилизиране на съществуващи норми. В рубриката „Тема на броя“ се постарахме да изградим картина на отличаващи се стратегии на представяне и политики към тялото в съвременния танц, които го и променят, както и да оставим да прозвучи многогласието в него.“
Тази всеобхватност на танца и все по-отворената му покана към различните по възраст, форма и подготовка тела, които имат свободата да го създават, представят и да се изразяват чрез него, е основополагаща за танцовия спектакъл „Гала“ на водещия френски хореограф Жером Бел. Именно поради това кадър от една от първите реализации на този пътуващ формат, който се осъществява с голям успех в различни градове по света от 2015 г. насам, въвличайки професионални танцьори и любители от местната сцена, е и на корицата на новия брой.
Редом с оглеждането на водещата тема през различни перспективи, брой 5 на „Списание за танц“ обръща внимание на други съществени разговори и предлага лична среща с изгряващи и вече наложили се български и международни творци и изследователи. Вярно на себе си, изданието проследява различни исторически траектории, през които са се формирали течения и практики в танца. На страниците му намират място и първите български преводи на важни изследователски текстове, основополагащи за теоретичното осмисляне на танцовото изкуство. Броят се вглежда и в настоящето с рецензии върху някои от най-любопитните танцови и балетни премиери през сезона, разказва за възхода на суинг културата в България, както и навлиза в разговор за продължаваща война в Украйна и нейното отражение върху телата, хореографията и обществата ни.
„Списание за танц” e инициирано от фестивал „Антистатик” в рамките на европейския проект “Life Long Burning – Futures Lost and Found (LLB3)” финансиран от Програма „Творческа Европа” на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект” и „Номад Денс Академи – България” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites