Кине-музика

В “Zeitigung” с хореограф Анне Тереза Де Кеерсмакер Ален Франко изгражда музикална драматургия, адаптирайки композиции на Й. С. Бах, Й. Брамс, А. Веберн и А. Шьонберг | Снимка: Anne Van Aerschot

Композиторът Ален Франко сътрудничи с водещи съвременни  европейски хореографи, като адаптира класическа и нова музика за техни представления. Работата му се отличава с ерудиция и внимание към историческите  пластове в музикалните средс-тва. Той споделя своето разбиране за музикалната драматургия и принципа на монтажа в нея. 


Ален Франко завършва пиано и теория на музиката в Белгия и Израел, специализира музикология на 20. век във Франция. Сътрудничи като пианист или диригент с водещи ансамбли за съвременна музика в Европа като Ensemble Modern (Франкфурт), Ictus (Брюксел) и др. Развива оригинална рефлексия върху сценичното представление и музикалното изпълнение. Това води до множество високо оценявани сътрудничества с изпълнители, хореографи и театрални режисьори като Анне Тереза ​​Де Кеерсмакер, Мег Стюарт, Томас Плишке, Катрин Дьоферт, Ян Лауерс, Ромео Кастелучи, Изабел Шад и др. Преподава в танцовото училище P.A.R.T.S. в Брюксел, в Университета за изкуства в Берлин и др.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites