Творческият процес в танца на живо в “NEON DANCING”

Коста Каракашян е хореограф/ танцьор/ режисьор/ автор, който постепенно печели популярност и в България, след като работи успешно в Канада, Япония, Германия, Норвегия и Виетнам. През лятото на 2019 г. той завършва бакалавърска програма по танц в Колумбийския университет в Ню Йорк. Неговият танцов филм “Waiting for Color” спечели този септември наградата „Люмиер“ на големия международен фестивал за танцово кино CINEDANSE в Отава, като попадна в селекцията и на филмовата програма на тазгодишния фестивал „Движещо се тяло“ във Варна и получи почетна диплома в категорията „документален танцов филм“.

На 6 ноември (сряда) Коста Каракашян представя своя проект ”Neon Dancing” на пресечната точка  между съвременен танц, дигитални изкуства и клубна култура. Събитието е от 21:30 ч. в EXE CLUB в София и съчетава хореография, създадена на живо пред публиката, 80-арски електронен DJ сет на Stranger Synths – Николай Важаров и Драгомир Дончев, както и инсталации и дигитално изкуство от Георги Десподов. 

Снимка – Георги Десподов

Идеята е в рамките на един час на място хореографът да създаде нов танц с помощта на трима танцьори и по този начин да покажат на публиката как протича един творчески процес в съвременния танц. „Приготвили сме и интерактивни задачи, с които публиката да може да повлияе на действията на танцьорите, което може да доведе до напълно неочакван краен резултат. Имам щастието да работя с трима страхотни танцьори, с които нямаме търпение да импровизираме по задачите на публиката и по специално подготвената музика на момчетата от Stranger Synths”, споделя Коста Каракашян.

Танцьорите са Стефани Ханджийска, Владимир Груев и Искра Даскалова (герой от статията „Из танцовата култура на София“ в брой 1 на „Списание за танц“). 

Подробна програма на събитието и представяне на всички участници можете да видите тук.


”Neon Dancing” е част от Urbanities Sofia – платформа за съвременно творчество и култура, която подкрепя изгряващи артисти като им дава възможност за изява чрез различни събития и популяризира работата им онлайн.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites