„СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ“ С ПРЕМИЕРА ВЪВ ВАРНА

Имаме удоволствието да ви поканим на представяне на брой 1 на „Списание за танц“ на 19 октомври от 18 ч. в Contemporary Space във Варна. Главният редактор на изданието Ангелина Георгиева ще разкаже повече за неговата водеща тема – красотата в танца, както и за други акценти от съдържанието. 

Домакин на варненската премиера на списанието е Фестивалът за движение и съвременен танц “Moving Body” / „Движещо се тяло“ 2019. Неговото четвърто издание се провежда между 17 и 20 октомври. Програмата му включва четири вечери с представления на интересни български артисти в полето на танца и пърформанса като Искра Проданова от Варна в сътрудничество с културолога Светлозара Христова, Стефани Ханджийска, екипа на Стийм Руум и живеещата в Канада Мария Кефирова. Младен Алексиев, който навлиза в териториите на пърформанса от полето на театъра, участва в програмата с „Разхождайки пейзажа“ (Walking the Landscape) – текст-в-процес, който се развива и донаписва при всяко свое представяне пред публика, включвайки елементи от самата ситуация на представяне. Така той ще внесе необичайна гледна точка към идеята за движение, залегнала в основите на фестивала „Движещо се тяло“. 

“Burden Halved”, филм на Кити Макнамии (САЩ)

Фестивалът за движение и съвременен танц във Варна се отличава със специалния си фокус върху късометражния танцов филм. За поредна година той обяви международна покана за участие на артисти, развиващи кратките форми на преливане между танца и киното. Жури от Ангелина Георгиева ( гл. редактор на „Списание за танц“), Радослав Механджийски и Теодора Константинова (Art and Culture Today), Ана-Мария Сотирова (завършила „Кино“ в Амстердам, част от екипа на „Движещо се тяло“), Светлозара Христова (изп. директор на фестивала) и Искра Проданова (артистичен директор на фестивала) изгледа над 120 подадени заглавия и направи селекция, която зрителите във Варна могат да видят на 19 и 20 октомври от 11 ч. на голям екран в Градската художествена галерия. Те отличиха сред участниците и носителите на почетни дипломи в категориите експериментален филм, документален филм, музикално видео, видео на социална тематика и наративен филм, които ще бъдат обявени в дните на прожекциите. 

С идеята да развива танцовия филм в български контекст за първа година фестивалът продуцира два късометражни танцови филма на артистите Светлин Велчев (България/ Холандия) и Деница Дикова (България/ Испания). Те ще се прожектират на 18 октомври от 21 ч. в Contemporary Space

Цялата програма на фестивала можете да следите тук .  

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites