ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА „ВОДА” 2019 В БУРГАС

Между 30 август и 1 септември имаме възможността да проследим в Бургас едно необичайно и интересно събитие в съвременните изкуства – фестивала „ВОДА“. Той се провежда в плувния басейн на Младежкия културен център в града и в неговото пространство, съблекални, бани и коридори създава лабиринт от събития. Те са от сферата на движенческия театър и съвременен танц, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични форми, създадени от български и международни артисти. Във фестивалния пъзел публиката може да избере свой собствен маршрут в малките пространства, заобикалящи басейна, и да открие различни арт трансформации на необичайния терен. Основната програма представя разнообразни спектакли, разположени в пространството на басейна. 

„ВОДА“ демонстрира високи амбиции и устрем. Въпреки ограниченото си публично финансиране и с помощта на набрани дарения, неговото трето издание предлага интересен афиш с международно участие. Сред акцентите в него е хореографският спектакъл „Мандала“ на унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло. Отчасти  поглъщаща звукова композиция, отчасти групова медитация, спектакълът дава възможност за авторство на зрителите, като ги кани да създадат колективна хореография в движещ се звуков пейзаж, който провокира и подчертава малките моменти от човешкото взаимодействие. 

Фестивалът представя и две танцови продукции от Южна Корея – „Гмурни се“  и „Претенция човек“. Другото международно участие е на френския артист Яник Щасиях, с чието танцово-театрално представление „Чупливо“ фестивалът се открива на 30 август от 19:30 ч.  

Българското участие във „ВОДА“ 2019 е новият авторски спектакъл „Маршрут“ на младата хореографка Стефания Ханджийска и драматично-танцовото представление „Студ“ на Театър „Атом“. 

В инсталационната част на фестивала се включват изявени визуални и пърформанс артисти от България и чужбина, сред които са Мариана Сърбова, Нено Белчев, Венелин Шурелов, Гергана Лазарова, Яна Василева, Пепа Паришева, както и звуковият артист от Германия Абел Корински. 

Радваме се, че в рамките на „ВОДА“ 2019 е и първото извънстолично представяне на „Списание за танц“. На 31 август от 18 ч. из пространството на басейна Ангелина Георгиева (главен редактор) и Вили Прагер (един от тримата инициатори на изданието) ще поговорят за начинанието и за основните акценти в брой 1.

„ВОДА“ 2019 се реализира от сдружение „Танц.БГ“ и фондация „Биоразнообразие“. Билети могат да се закупят на Касата на часовника. 

Цялата програма на фейсбук страницата на изданието

Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на „Списание за танц”.

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites