ТАНЦ ПРЕЗ АВГУСТ В БЕРЛИН

Това лято един от най-значимите фестивали в Европа – „Танц през август“ (Tanz im August), отбелязва своето 31-во издание в Берлин. От 9 до 31 август 2019 г. на единайсет сцени в града се представят 31 заглавия на артисти от цял свят.


Фестивалът се открива с две световни премиери на легендата на американския постмодерен танц Дебора Хей, на която посвещава и мащабна ретроспектива “RE Perspective Deborah Hay: Works from 1968 to the Present”. Тя показва Дебора Хей като един от най-влиятелните танцови артисти от последните десетилетия, вдъхновила поредица от съвременни хореографи по цял свят. Публиката ще види новото ѝ групово представление “Animals on the Beach” („Животни на плажа“), а самата 78-годишна хореографка излиза на сцената в последното ѝ соло my choreographed body … revisited”. Интересът на Хей винаги е бил насочен отвъд движението, към личността на танцуващия и отношенията, които танцът създава. Нейното соло въплъщава дълголетната ѝ практика и отдадеността ѝ към това изкуство. Ретроспективата включва още нови интерпретации на исторически хореографии на Хей, симпозиум, поредица от разговори, специална инсталация и публикация.

“The Match” с хореограф Дебора Хей, продукция на шведския балет „Кулберг“, е част от програмата, посветена на американската легенда. © Urban Jörén

„Танц през август“ отбелязва и 100-годишнината от рождението на друга влиятелна фигура на американския танц – Мърс Кънингам. Неговите исторически хореографии „RainForest” (1968) и „Sounddance” (1975) се представят от компанията на Националния хореографски център в Нанси CNN – Ballet de Lorraine. А базираната в Берлин DANCE ON ENSEMBLE прави нова версия на новаторската за времето си “Story” (1963), която Кънингам създава заедно с визуалния артист Робърт Раушенбърг и композитора Тоши Ичиянаги като поредица от сола, дуети и групови хореографии, чиято последователност се определя всеки път наново посредством „операции на случайността“.

Програмата на фестивала включва и нови продукции на някои от неговите дългогодишни сътрудници като Естер Саламон (представяна и в България на фестивала „Антистатик“) с нейния проект „Майки“, Ла Рибот от Испания, както и Жером Бел – емблема на т.нар. „не танц“ от 1990-те години. Той избира берлинския форум за премиерата на „Айседора Дънкан“, част от неговата поредица от своеобразни сценични портрети на танцови артисти. Представлението се основава на автобиографията „Моят живот“ на Дънкан – икона на модерния танц и хореограф-визионер, както я нарича Бел. Премиера представя и познатото в България немско дуо deufert&plischke, която носи заглавието “Liebestod”. В процес на колективно писане на истории артисти и зрители-съучастници изследват любовта като чувство, което взривява отношенията между хората.

За първи път на фестивала са поканени и редици други международни хореографи като Латифа Лаабиси (позната на българската публика от сцената на ДНК, НДК), ирландката Оона Дохърти, която беше в София в рамките на „Аероуейвс“, и много други.

„Танц през август“ се стреми да интегрира всякакви аудитории и е новатор в разработването на различни формати за общуване с тях. Тази година за първи път за отделни представления се предвиждат аудио-описания, както и въведения през тактилни усещания, предназначени за хора със зрителни проблеми.

Цялата програма може да се проследи на www.tanzimaugust.de.

Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на “Списание за танц”.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites