ОТКРИ СЕ IMPULSTANZ 2019 ВЪВ ВИЕНА

В разгара на лятото цялото внимание в света на съвременния танц е насочено  към Виена, където от 11 юли до 11 август се провежда най-големият международен танцов фестивал в Европа – „Импулстанц“.

Фестивалът е основан през 1984 г. от културния мениджър Карл Регенсбургер и бразилския хореограф Исмаил Иво, които го ръководят и до днес. Първоначално те са водени от желанието да свържат развиващата се австрийска танцова сцена със света и привличат във Виена хореографи и артисти от различни континенти, които водят уъркшопове в разнообразна обучителна програма, отворена и за международни участници.

От 1988 г. уъркшоп-фестивалът се разгръща с богата артистична програма от представления както на световни имена, така и на прохождащи артисти. „Една от силните страни на фестивала е, че няма тематичен фокус или мото. Така си запазваме свободата в програмирането, което допуска най-различни позиции, формати и идеи без никакви ограничения. Място на фестивала имат както зрелищни ансамблови продукции, така и деликатни или експериментални сола.“ Това споделя Карл Регенсбург по повод тазгодишното, 36-о поред издание на „Импулстанц“.

Първите му дни са посветени на пионерите на танцовия театър. Фестивалът се откри на 11 юли на сцената на виенския „Фолкстеатър“ с „Макбет“ от Уилям Шекспир в постановка на една от основните фигури на политическия танцов театър – германеца Йохан Кресник. Той представя възстановка на своето представление отпреди 30 години, осъществена с Регионалния театър в Линц. В края на откриващата вечер хореографът получи специален почетен златен медал на град Виена.

Програмата продължава с легендарното представление „Masurca Fogo“ (16–19 юли) на една от най-влиятелните фигури в танца на изминалото столетие – Пина Бауш, което трупата на основания от нея Танцов театър Вупертал в Германия продължава да играе. “Masurca Fogo” е създадено през 1997 г. в Лисабон и е вдъхновено от вкуса към живота в Португалия и местната арт сцена. Представлението се възприема като тържество на живота на фона на музика от Дюк Елингтън до Амалия Родригес.

Специален фокус в програмата на „Импулстанц“ е датската съвременна танцова артистка Мете Ингварстен. Тя се представя между 13 и 24 юли с четири  продукции от поредицата “The Red Pieces” („Червени представления“), в които изследва отношението между сексуалността и публичността, голото тяло и социалните структури.

Един от пионерите на т.нар. „нов танц“ или „концептуален танц“ в Европа от средата на 90-те години – французинът Жером Бел, показва специална филмова ретроспектива, като за първи път ще чете от сцената и легендарната „Лекция за нищото“ на авангардния американски композитор Джон Кейдж.

Mette Ingvartsen “to come (extended)” © Jens Sethzman

Българският артист Иво Димчев отново е част от „Импулстанц“ със своя хитов “Selfie Concert”.

Специалната конкурсна програма за млади хореографи [8:tension] Young ChoreographersSeries показва дванайсет продукции на артисти от Сао Пауло през Кайро до Москва. По думите на селекционерите на програмата те „представят комплексен и чувствен портрет на нашето време – от работи, базирани върху езика, до нови интерпретации на началата на съвременния танц или интимно и задълбочено занимание със сексуалността и грижата“. Един от тях ще получи и специалната награда „Импулстанц“ за млади хореографи.

Едномесечната артистична програма от 65 продукции на 21 сцени очаква близо 140 хиляди зрители. Успоредно на нея се провеждат и множество уъркшопове и изследователски проекти – запазена марка на „Импулстанц“. Тази година те са 230 на брой и са водени от ментори от цял свят, като привличат за участници артисти от балета през ърбан данс до най-експерименталните и нови форми в съвременния танц, а също и любители.

Повече за фестивалната програма на сайта на „Импулстанц“ www.impulstanz.com, както и във фестивалния каталог  тук.

 

Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на „Списание за танц“, бр. 1/2019 с избрани събития от сферата на балета, съвременния танц и пърформанс в България и в Европа до края на 2019.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites