ПРЕМИЕРА НА „КАРМИНА БУРАНА“ НА ФЕСТИВАЛА „ОПЕРА В ПАРКА“

Юбилейното издание на фестивала „Опера в парка“ в София представя на 28 юни премиерата на балета „Карми на Бурана“ по музика на Карл Орф с хореограф и режисьор Фреди Франдзути, Италия.


Фестивалът „Опера в парка“ предлага програма от оперни и балетни представления на лятна сцена на открито. Инициативата е на Софийската опера и тази година отбелязва десето юбилейно издание. То се провежда през юни и юли в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“. В неговите рамки на 28 юни е премиерата на балета „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф с хореограф и режисьор италианския балетист Фреди Франдзути (следващи дати на представления: 29 и 30 юни).

След период на обучение и професионален опит в Европа (Италия, Шотландия, Германия, Франция, Испания) Фреди Франдзути започва успешната си кариера на хореограф, основавайки през 1995 г. в родния си град Лече „Балето дел Сюд“. Той създава за балетната трупа 34 спектакъла, превръщайки я в най-добрата италианска трупа в класическия академичен стил.

Критиката го провъзгласява за „младото италианско хореографско чудо“ (Микеле Ночера), и „един от най-уважаваните и талантливи хореографи на Италия“ (Виктория Отоленги). Фреди Франдзути създава също балетни постановки за най-важните европейски театри като Болшой театър в Москва, Римската опера, Софийската опера и балет, Операта на Монте Карло, Операта на Билбао, театър „В. Белини“ в Катания, за фестивала „Росини“ в Пезаро и др.

Другото балетно заглавие в програмата на „Опера в парка“ на Софийската опера и балет е „Силфида“ (4 и 6 юли).
operasofia.bg


Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на „Списание за танц“, бр. 1/2019 с избрани събития от сферата на балета, съвременния танц и пърформанс в България и в Европа до края на 2019.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites