ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА ТАНЦ 2019

Освен прочутото Венецианско биенале за визуални изкуства, през лятото на 2019 г. се провежда и Венецианското биенале за танц. Тазгодишното му издание е под артистичното ръководство на канадския хореограф Мари Шуинар. Между 21 и 30 юни то представя в италианския град 29 представления на 22 хореографи от цял свят. По традиция на Венецианското биенале за танц се връчва „Златен лъв“ за творчески постижения. Тази година на откриваща биеналето официална церемония отличието се присъди на Алесандро Скиарони от Италия.


Изпълнител, хореограф и режисьор с образование във визуалните изкуства и с дългогодишен опит в театъра, Алесандро Скиарони надхвърля традиционните жанрови определения. Неслучайно го наричат „диригент на танцьорите“. В своите представления той прилага концептуален подход, който разчита на проста театрална структура, и използва изпълнителски практики или техники, произтичащи както от танца, така и други физически дисциплини като цирка или спорта. Посредством принципа на повторението, което довежда изпълнителите до границите на физическата издръжливост, на повърхността излизат маниакалността, страховете и крехкостта, присъщи на самия акт на изпълнение; търсенето на различно възприятие за време и създаване на емпатична връзка между зрители и изпълнители. Едно от последните представления на Скиарони, добили изключителна популярност, е “Folk-s”, което се основава на структурата, колективното преживяване и движенията във фолклорните танци.

В рамките на биеналето Алесандро Скариони се представя с “Your Girl” – представление, свободно базирано на „Мадам Бовари“ от Флобер и с участието на изпълнителката със специфични потребности Киара Берсани, и с Augusto”, в което единствената физическа и вокална практика, с която на изпълнителите им е позволено да се изразяват, е смехът. Смехът става средство за представяне на радост, еуфория, емоция, но и на страдание, гняв и страх…

Носители на наградата „Сребърен лъв“ на Биеналето са френското дуо Стивън Мишел и Тео Мерсие.
Цялата програма на Венецианското биенале за танц.


Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на „Списание за танц“, бр. 1/2019 с избрани събития от сферата на балета, съвременния танц и пърформанс в България и в Европа за 2019.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites