Възраждането на Старозагорския балет

„Дон Кихот“
Снимка: © Държавна опера ― Стара Загора

В своята близо 70-годишна история балетът на Старозагорската опера едва ли е имал толкова нови заглавия, обхващащи класически, модерен и съвременен репертоар, и участията ѝ се множат. В последните три години обновената трупа прикова вниманието на ценителите и за нея се заговори като за един от феномените в балетния ни живот. Мария Русанова е по следите на успеха на Старозагорския балет.

Cherchelafemme(Търсете жената), казват французите и ненапразно. През 2016 г. по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, Силвия Томова става художествен ръководител на балета в града на липите. Така започва съживяването и възраждането на трупата. Като утвърден режисьор и опитен ръководител, Огнян Драганов прекрасно знае, че добрият екип е ключът към успеха, а привличането на личност като Силвия Томова е вече гаранция за високи резултати. За ценителите на танцовото изкуство името ѝ не се нуждае от представяне. Възпитаник на прословутата Петербургска школа към Мариинския театър, примабалерина в Софийската национална опера, оставила след себе си десетки запомнящи се роли, педагог, чиито ученици са солисти в най-престижните театри по света и у нас, Силвия Томова е сред безспорните авторитети в културната ни общественост. Талант, пословично трудолюбие, всеотдайност към изкуството, висок професионализъм – много са нейните достойнства, но успехът ѝ може би в най-голяма степен се дължи на способността ѝ да увлича, да вдъхновява, да заразява със своята кипяща енергия.

Първото, с което се захваща новият художествен ръководител, е да увеличи числеността на трупата. Обявява кастинг, към който се проявява огромен интерес. Набира артисти от всички точки на планетата, привлича и възпитаници от Националното училище за танцово изкуство. Следва огромна работа по уеднаквяване и придобиване на единен облик и стил. Тук Силвия Томова е в стихията си. Когато работиш с нея, нямаш шанс, просто трябва да дадеш всичко от себе си. Още първия сезон пътят към сериозните спектакли и успехите е открит.

Последните два сезона са богати на събития за трупата, но безспорно сред най-значимите досега са две премиери на спектакли, които са грандиозни и великолепни, но и полюсно различни. Двете нови заглавия, които се представиха на сцената на Старозагорската опера, са „Нестинарка“ и „Дон Кихот“.

(…)

Четете цялата статия в печатното издание на „Списание за танц“, брой 1/ 2019.

Следете програмата на балета към Старозагорската опера на www.operasz.bg.


Мария Русанова е преподавател по български език и литература в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ). Сътрудничи активно в пресата със статии, очерци и интервюта по проблеми на балетното изкуство. Автор е на книгата „Извор на вдъхновение и красота“, посветена на историята на НУТИ. 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites