ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ „ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ“ 2019

Фестивалът „Етюди и приятели“ е инициатива на хореографа Галина Борисова и на Ани Колиер (Фондация „Етюд“). Първоначално той е насочен към нови и утвърдени български хореографи, като представя и български артисти, живеещи в чужбина. Между 19 – 30 юни в София е четвъртото му издание с разширена международна програма.


На 25 юни на сцената на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс гостува Джон Скотс „Герои“. Хореограф, танцьор и оперен певец, Скот е от пионерите на съвременния танц в Ирландия. Той е работил с американката Меридит Монк, която открива нови измерения на работата с гласa в танца. Под формата на необичайно хореографско представление и посредством удивителния си глас, в „Герои“ Скот се занимава със знакови персонажи от опери на Бетовен, Вагнер и Пучини като олицетворяващи битката със зли сили в стремеж да се победи тъмнината. Така той показва две преплетени страни на Аз-а – човешката и митологичната. Представлението е създадено съвместно с музиканта Ясем Хинди и със съдействието на композитора Матео Фарджион, дългогодишен сътрудник на Джонатан Бъроуз. Скот е представен в рамките на техния видео проект „52 портрета“ на значими за съвременния танц артисти, продуциран от Садлърс Уелс в Лондон.


На 26 юни отново в ДНК се представя „Дигитални отпечатъци“ с хореограф Гун Лунд от Швеция. Едно игриво и красиво представление, което протича като интерактивна хай-тек игра с трима танцьори. Скоростта, силата и посоката на движението им в пространството определят в реално време образите, звука и осветлението по време на изпълнението. Представлението поставя важни въпроси за намесата на технологиите в съвременното общество – кой управлява, кой контролира… Технологията, прожекциите и музиката са разработени съвместно с Оке Пармеруд – значимо име в електроакустичната музика и видео. На 28 юни в ДНК се представят две работи и на друг шведски артист – Олоф Першон. Неговите “Off the Wall” и “See you somewhere” експериментират с възприятията на движението.


Програмата включва и няколко представления на установени в чужбина български артисти. Зорница Стоянова живее във Филаделфия, САЩ. На 20 юни в ДНК тя показва авторското си соло „Не-видим“. То се описва като „потапяне в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина“. Изпълнителката се превръща в бежанец, който иска да стане част от този лъскав нов свят. „Не-видим“ разглежда разочарованието от идеята за една намираща се другаде „обещана земя“,  въпреки фантастичното, красиво и в крайна сметка измамно пътешествие до нея. На 21 юни в ДНК може да се види “Voyager”на Деница Дикова, която от няколко години живее и работи в Испания. В това представление тя си сътрудничи с един от най-активните и креативните барабанисти на барселонската сцена Васко Трила. На 24 юни отново в ДНК е „Здравей. Харесвам те. А сега се съгласи с мен“ – съвместната работа на Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси. Представлението разказва за особена среща на грешното място, но в точното време. Дали две американки и една българка могат да говорят за едно и също и какво да очакваме, когато в разговора се прокрадне и политика?

В рамките на фестивала, на 23 юни в Галерия „Етюд“ е новата премиера на Галина Борисова – „Методът на г-жа Лидия“ с участието на Лидия Стефанова, а на 27 юни отново в галерията може да се види нейната колективна работа „Това е всичко“.(Четете за „Това е всичко“ в бр. 1 на „Списание за танц“.)

Българската програма на фестивала включва още представлението „Съвършено розово“ по идея на Ива Свещарова, в чието изпълнение участва и Виолета Витанова, получило номинация за наградата „Икар“ 2019 за съвременен танц и пърформанс. С него фестивалът се открива на 19 юни в ДНК. На 22 юни отново там се представя „Произведени за щастие“ на Ива Свещарова и Вили Прагер, за което те взеха наградата „Икар“ 2019 в същата категория. (Четете за двете представления в бр. 1 на „Списание за танц“.)

Фестивалът закрива на 30 юни в Галерия „Етюд“ с „Хи-Ро-Ши-Ма“ по романа „Хирошима, моя любов“ на Маргьорит Дюрас“  – театрален моноспектакъл с талантливата Емона Илиева, дебютен проект на режисьора Дарина Стоименова-Стодара от Нов български университет.

Фестивалът „Етюди и приятели“ включва също разнообразна програма от изложби и филмови прожекции.
Цялата програма на etudgallery.com


Фестивал „Етюди и приятели“ е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и фондация Етюд, в партньорство с ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс и галерия Етюд.

За представленията в галерия Етюд – задължителна резервация на etudgallery@gmail.com
За представленията в ДНК – билетен център на НДК и преди началото на касата на ДНК

Публикацията е част от рубриката КАЛЕНДАР на „Списание за танц“, бр. 1/2019 с избрани събития от сферата на балета, съвременния танц и пърформанс в България и в Европа до края на 2019.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites