Наградите „Лъв“ на Венецианското биенале за танц 2021

Обявиха носителите на „Златен лъв“ за цялостен принос и на „Сребърен лъв“ за млад артист

Венецианското биенале за танц обяви носителите на престижните награди „Златен лъв“ за цялостен принос и „Сребърен лъв“, открояващ обещаващи млади артисти в танца. Със „Златен лъв“ е удостоена сенегалско-френската танцьорка и хореографка Жермен Акони, известна като „майката на съвременния африкански танц“. Северно-ирландската танцова артистка Уна Дохърти, завладяващ глас на европейската сцена, е отличена със „Сребърен лъв“.

Наградите се приемат от Съвета на директорите на Венецианското биенале по препоръка на директора на департамента по танц. За периода 2021–2024 година това е британският хореограф Уейн Макгрегър.

Жермен Акони е артист от висок калибър и с изключителна почтеност“, гласи мотивацията. „Нейният принос за обучението на млади хора в изкуството на пърформанса и хореографията, както и широкото разпространение на творчеството ѝ в Сенегал и по света я превърнаха в мощна сила в развитието на нашата форма на изкуство. Акони вярва в силата на танца да променя животи и тя се е посветила на това да споделя страстта си към това изкуство като акт на трансформация и възобновяване.”

От 1977 до 1982 г. Жермен Акони ръководи танцовото училище „Мудра Африка“ (Mudra Afrique), основано от Морис Бежар и от президента-поет на Сенегал Леополд Седар Сенгор. То се превръща в модел за целия континент. Именно там Акони разработва собствена оригинална техника и става основна фигура в съвременната африканска хореография.

От Морис Бежар до Сузане Линке и Оливие Дюбоа, Акони преплита връзки и инициира сътрудничества, стимулирайки нова енергия в дейността на École des Sables – едновременно училище и танцова компания (Jant-bi), един от центровете на съвременен танц в Африка, привличащ танцьори и хореографи от континента и целия свят. „Нейното влияние като творец и ментор на безброй млади танцови изпълнители от Африка и извън нея е наследство, което трябва да откроим и почетем, тъй като тя продължава да вдъхновява и да води напред с неспокойната си визия“, пише в изказване на Уейн Макгрегър

34-годишната Уна Дохърти, базирана в Белфаст, привлича вниманието във Великобритания, а по-късно и на европейската сцена със своето наелектризиращо соло Hope Hunt and the Ascension into Lazarus, разглеждащо теми, свързани с половата идентичност и религията, които обикновено остават извън светлината на прожекторите.

„Интересите, страстта и изключителният инстинкт на Дохърти – пише Макгрегър – никога не са се подчинявали на установените тенденции в танцовия свят. Вдъхновена от клубната култура и „неформалните“ танци, Дохърти усъвършенства своето изкуство чрез проби и грешки, подходът ѝ е неортодоксален, креативен, суров и смел. Важното за нейната работа е как тя достига и говори на много хора, които обикновено не биха влезли в театъра. Нейният танц общува направо със сърцето. Тя има изключителен талант в работата с не-танцьори и местни общности, които често интегрира в свои гастролиращи продукции с голяма проницателност и човечност. Тази награда ще напомни на света, че няма един утвърден начин да станете голям артист. Изкуството е заложено във всеки и то винаги ще намери свой излаз”.

Носители на наградата „Златен лъв“ лъв за цялостен принос през годините са били Мърс Кънингам (1995), Каролин Карлсън (2006), Пина Бауш (2007), Иржи Килиан (2008), Уилям Форсайт (2010), Силви Гилем (2012) ), Стив Пакстън (2014), Анне Тереза Де Кеерсмакер (2015), Маги Марен (2016), Лусинда Чайлдс (2017), Мег Стюарт (2018), Алесандро Скиарони 2019) и La Ribot (2020).

„Сребърният лъв“ се връчва на обещаващи млади артисти в танца или на институции, отличили се с култивирането на нови таланти, и досега наградата е присъждана на основаното от Анне Тереза Де Кеерсмакер танцово училище P.A.R.T.S. в Брюксел (2010), Микеле Ди Стефано (2014), Дана Мишел (2017), Марлен Монтейро Фрайтас (2018), Стивън Мишел и Тео Мерсие (2019), както и на Клаудия Кастелучи (2020).

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites