Киноточка представя “До последен дъх: Уенди Уейлън” 

Проектът „Киноточка“ превръща за вечер неочаквани кътчета от София в киносалони за документални филми и повод за разговор по различни, актуални теми. През месец февруари фокусът на инициативата ще е танцът, затова „Списание за танц“ с радост си партнира със събитието. 

На 29 февруари от 19:30 часа в Камерна зала на Национален студентски дом (пл. Народно събрание 10) ще се състои прожекцията на филма “До последен дъх: Уенди Уейлън”.

Документалната лента разказва за Уенди Уeйлън, примабалерина на Ню Йорк Сити балет, танцувала в десетки постановки на легендарни имена като Джордж Баланчин, Джеръм Робинс, и на по-млади хореографи като Кристофър Уилдън и Алексей Ратмански. Камерата я среща в момента, в който тя се готви да напусне Ню Йорк Сити балет след рекордните три десетилетия в компанията. Тя вече е на 46 години и след претърпяна контузия, все по-осезаемо усеща заплахата да се наложи напълно да се оттегли. С надежда това да ù даде още няколко години на любимата сцената, Уенди Уейлън се решава на рискована операция. Новият ù път обаче я среща със съвременния танц. Така в сътрудничество с четирима млади хореографи, тя създава колекцията от четири съвременни миниатюри „До последен дъх“. В тях се преплитат въпросите на един артист за идентичността и собствената стойност. 

Входът за събитието е свободен, но е нужно предварително записване тук. Повече може да научите от сайта на „Киноточка“ и от събитието във Фейсбук.  


Киноточка е серия от събития в София със свободен вход, в които се пресичат прожекции на американско документално кино, актуални глобални въпроси и тематични пространства от градската среда. Организатори са екипът на вече традиционния летен фестивал за българско кино на открито в кварталите – Блок Кино в партньорство с Посолството на Съединените Американски Щати.

American Film Showcase представя награждавани съвременни американски документални и игрални филми, които разглеждат американското общество и култура през погледа на независими режисьори. Инициативата е финансирана безвъзмездно от Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ, а проектите се продуцират от School of Cinematic Arts към Южнокалифорнийския университет.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites