Балетният конкурс във Варна с неясно бъдеще

С голяма тревога разбрахме новината, че тазгодишното, 29-о поред издание на Международния балетен конкурс във Варна се отменя. Това е първото в света професионално международно балетно състезание. Всяко издание става домакин на над сто класически изпълнители от десетки страни от цял свят. Години наред конкурсът приковава вниманието на световната балетна общественост върху сцената на Летния театър във Варна и е подпомогнал кариерното развитие на големи балетни артисти като Наталия Макарова, Михаил Баришников, Бисер Деянов, Силви Гилем, Владимир Малахов, Йоханес Юман (в момента ко-интендант на Щаатсбалет Берлин) и много други.

Поради изключителното значение на Международния балетен конкурс във Варна за танцовата култура в България и нейното място на международната карта, искрено се надяваме да се намери работещо решение за неговото бъдеще и апелираме към българските институции и представители на бизнеса да не остават равнодушни към този казус.

Ето и официалното съобщение на организаторите:

Уважаеми кандидати, педагози, почитатели,

От името на Фондация “Международен балетен конкурс – Варна” ви информираме, че XXIX издание на Международния балетен конкурс – Варна, планирано за 15-30 юли 2020 г., се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година.
Допълнително ще съобщим на официалния ни сайт и в страниците ни в социалните мрежи кога ще бъде проведено неговото XXIX издание.
Благодарим Ви за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на Вашето разбиране и оставаме във връзка с Вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна олимпиада.

Фондация “Международен балетен конкурс – Варна”

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites